2013

whiskey-webbGute Destilleri Whisky Limited Edition 2013

FIRST SINGLE MALT FROM THE ISLAND OF GOTLAND

Upplaga: 200 flaskor (numrerade och signerade)
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 40 %
Övrigt: ej kylfiltrerad

(48 flaskor har en annan etikett, då vi bytte layout på vägen)

 

Kort beskrivning: tydlig egen karaktär och balanserat mild rökig.
Färg: gyllengul, lite grumlig p.g.a. av ingen kylfiltrering (för mer karaktär)
Doft: balanserad men tydligt rökig, intensiv doft, lite sötaktig ton med inslag av pomerans
Smak: trevlig rökighet, len alkohol, härlig och lång eftersmak med inslag av rökig malt och sötma

 

Whisky Limited Edition 2013
Single malt, Solera aging from 2004, Non chill-filtered, 40 vol. %, 50 cl
Artnr 85804, Pris 1.950 kr

 

Detta är Gotlands första whisky tillverkad på kommersiell nivå.

 

Utdrag från boken Whisky Bible 2017, av Jim Murray

Gute Single Malt Whisky 95,5 poäng
Nose; ”the lightest smoke, very much Scottish in style, the acidity matching much that was found in the Highlands half a century ago. This infuses with astoundlingly beautiful barley and strands of vanilla-rich-tannin…one of the most Scottish experiences I have ever had outside a Highland dram…and so subtle…;

Taste; ridiculously beautiful: the smoke, much more integrated than on the nose, drifts with poise and purpose arround a palate already taking in the succulent barley and ulmo honey. There appears to be good age to this, or is it because this is such an old-fashioned, almost lost style…?

Finish; every bit as delicate as the delivery; no bitterness, just an elegant, gradual fade which picks up on the spices, but cleverly, not to the detriment of any other character…;

Overall balance and complexity; this is really quite weird. Back in the late 1970s and early 1980s, I used to comb old village stores looking for 1960s bottlings by Gordon and MacPhail single malts of Speyside and Highland whiskies as they were distilled just after the Second World War and early 1950s. Then those whiskies had a little more smoke than was being used in the later 1950s. This malt has just hurled me back nearly 40 years. A malt very much in tune with a lost style in Scottland from some 60 years ago: I am stunned…!!”

 

Är du nyfiken på bakgrunden till att vi tillverkar whisky, så kan du läsa här.

I denna upplaga, har jag använt tre olika fat och storlekar. Första dropparna är från 2004. Vi har jobbat efter principen Solera, dvs flyttat runt i olika fat, men alltid behåller en viss nivå i faten.

Ett fat är ett sherryfat och det är en barrique, dvs 225 liter. Fat nummer två är på 110 liter och är nytt fransk ek (Limousin medelrostad). Fat nummer tre är på 25 liter och ungersk ek. Detta mindre fat har först haft vår starkvin Nattvarden, som är tillverkad som ett portvin och senare lagrades en kortare tid vår brandy i detta fat. Därefter har det lagrats vår whisky i detta fat.
Så vår Whisky har lagrats på tre olika fat. Men tiden har varit olika lång i de olika faten. Allt har lagrats en tid i sherryfatet, men sedan gått vidare till de andra faten.

Malten är helt producerad lokalt från Hablingbo och När socken. Rökt i en klassisk kölna, som det finns gott om på Gotland. Många gårdar har dessa kvar i sina brygghus, där man tillverkade sin egen gotlandsdricka. Malten är nykrossad då vi får den.

 

Vi kommer inte att tillverka just denna version i fortsättningen. Denna whisky finns bara i denna upplaga (2013) och detta är den första whiskyn från Gotland. Alla flaskor är numrerade och signerade av mig som producent.

Jag har valt att inte kylstabilisera eller filtrera men jag har vattnat ner detta till 40 % vol, därför att jag själv föredrar denna nivå. Drycken är färdig att dricka. Vattnet är från egen brunn på gården och vattnet har passerat olika filter för att inte påverkar smaken. Vi har en egen utrustning för att tillverka avmineraliserat vatten (destillerat vatten), som vi använder i våra spritdrycker. Drycken blir ej helt klar, men detta är medvetet producerat för mer karaktär.

Tillverkare är Gute Destilleri (Gute Vingård AB) och master blender är Lauri Pappinen