Whisky

Allt började år 2002 då jag fick vid några tillfällen prova Gotlandsdricka, som är ett färsköl som bryggs på gårdarna och då företrädesvis på södra Gotland. Denna landsända på Gotland kallas även för Sudret.

Gotlandsdricka bryggs av tradition till festliga tillfällen, som bröllop och stora helger såsom påsk, midsommar och jul.

När jag provade Gotlandsdricka i början så slogs jag direkt av tanken ”whisky”. Speciellt om drycken är relativt torr. Ofta kan den dock vara lite sötad, med socker eller honung. Detta inspirerade mig att tillverka en single malt.

Så år 2003 gjorde vi vår första provomgång. Vi använder lokalt odlat korn.

 

Men innan man tillverkar, så hämtas enbärsris i skogen. Det finns kvar enbär på riset och en del är mogna och en del omogna. Dessa läggs i ett stort fat och därefter fyller man på med den heta malten. Därefter fylls det på varmt vatten men inte för snabbt. Utloppet är öppet mycket svagt och detta underlag jäses sedan i rostfri tank med en jäst som behöver ca två veckor för att jäsa. Styrkan justeras med socker innan jäsningen.

 

Från brännaren får vi en råsprit som kan styras i renhet och alkoholhalt till en viss grad med vår kombipanna. Pannan består av en enkelpanna plus en liten kolonn på fyra nivåer. Ovan detta så finns ytterligare två filterenheter.

 

Första åren tillverkade vi en dryck som hette Austermalt. Den var inte tillverkad på ett sätt, som whisky görs, så det var inte whisky. Väldigt många tyckte om denna dryck och flera kunder undrade varför vi inte tillverkade ”riktig” whisky.

Efter detta började jag fundera. Så år 2004 gjorde vi en modell som motsvarar för whisky. Att tillverka Austermalt innebar många moment, så tekniken för whisky förenklade jobbet en aning. Så vår whisky har sina första droppar från denna sats från 2004.

 

Min filosofi är att undvika åldersfixeringen. Den är inte oviktig, men hanteringen i olika fat och storlekar påverkar många gånger mer. Även hur råspriten är framtagen har sin betydelse. Jag ser att fler andra producenter börjar gå ifrån åldersfixeringen. En är välkända Macallan. I vårt fall så påverkar även Solera- modellen. Syftet är ju att tillverka en bra produkt.

Nästa gång släpper vi en annan blandning/tillverkning kommer den att lagrats i andra fatkombinationer. Alltid under rubriken Limited Edition.

Jag hoppas du tycker vår whisky är både trevlig men samtidigt lite som en överraskning.

Edition 2013 är vår första utgåva och här kan du läsa mer om denna.

 

Din spritmakare och master blender
Lauri Pappinen

lauri@gutevin.se