Brännvin

OLYMPUS DIGITAL CAMERABrännvin, vodka eller snaps kan innebära samma sak. Utgångspunkten är oftast en neutral spritbas, som smaksätts på något sätt. Ren maceration eller en kombination med destillering. Sedan kan drycken även lagras i fat, för både färg och komplexitet. Är den helt färglös, så är det troligen en destillation utan lagring och därefter tappad på flaska.

Förvaring i rostfria tankar är ett sätt för att inte påverka drycken.

Priser gäller för Systembolaget. För annan försäljning, se under menyn Distribution

 

 

  • Salmbärsbris, 40 %, 50 cl, Artnr 86551, Pris 249 kr
    Bas av salmbär från Gotland, men den är kryddad med lite citron, apelsin mm, för att ge en frisk karaktär.
    Smak enligt Systembolaget; Bärig smak med inslag av salmbär, hallon och citrusskal.
  • Sparris Brännvin, 40 vol. %, 50 cl, Artnr 80100, Pris 248 kr
    Denna dryck fick 16 poäng i en test nr 8/2009 i tidningen Apèritif. Kommentaren var ”Udda men modern. Passar skaldjur. Annorlunda men läcker.”
    Mycket passande snaps till ”sill och dill”- rätter. Eller varför inte surströmming eller kräftor! Balanserad doft och smak av sparris.
  • Saffrans Brännvin, 40 vol. %, 50 cl, Artnr 86219, Pris 302 kr
    Mycket karaktär av äkta saffran i både doft och smak samt färg!
    Smak enligt Systembolaget; Kryddig smak med liten sötma och tydlig karaktär av saffran
  • Gotlandssnaps, 40 vol. %, 50 cl, Artnr 80335, Pris 248 kr
    Gotlandsbrännvin kallades den en gång i tiden. Nu i modern förpackning från Gotland. Baserad på kummin, dill, enbär, rölleka plus andra lokala kryddor. Trevlig snaps eller avec då den har många övertoner.